New Ribbon

jDixan SlideViewer v1.2.0 © by DiXan

ΓΕΝΙΚΑgenika_systhmata_aloyminiou04.jpg, 29kB

ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΚΟΥΦΩΜΑΤΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ
Το αλουμίνιο είναι ένα ελαφρύ σχετικά εύκολο στην κατεργασία του και ανθεκτικό στις καιρικές συνθήκες υλικό. Είναι ανακυκλώσιμο με μεγάλη διάρκεια ζωής με ελάχιστη ανάγκη συντήρησης. Τα κουφώματα αλουμινίου διατίθενται σε μεγάλη γκάμα χρωματισμών, διατηρούν το χρώμα τους ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών και είναι ανθεκτικά σε χτυπήματα και γρατσουνιές. Έχουν επίσης μεγάλη αντοχή στη φωτιά (Τα κράματα αλουμινίου έχουν σημείο τήξης μεταξύ 600 και 660 βαθμούς Κελσίου, όταν φτάσουν στο σημείο τήξης δεν καίγονται απλά λιώνουν).

Τα κουφώματα αλουμινίου χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες ανάλογα με τον τρόπο λειτουργίας τους και την μορφή τους, τα συρόμενα και τα ανοιγόμενα κουφώματα.
Τα συρόμενα κουφώματα αλουμινίου προσφέρουν οικονομία χώρου, είναι κατάλληλα για μεγάλες επιφάνειες και ανοίγματα και μπορούν να δεχτούν σήτα, πατζούρι ή ρολό.
Τα ανοιγόμενα κουφώματα αλουμινίου χρειάζονται περισσότερο χώρο, προσφέρουν μεγαλύτερη ασφάλεια και συνήθως είναι πιο ακριβά από τα συρόμενα κουφώματα.

Και στις δύο περιπτώσεις η θερμομόνωση είναι καλή και αν συνδυαστεί με θερμοδιακοπτόμενο προφίλ γίνεται άριστη. Για την κατασκευή ενός κουφώματος αλουμινίου χρησιμοποιούνται τρεις βασικοί τύποι προφίλ τα κλασσικά ή συμβατικά προφίλ, τα θερμοδιακοπτόμενα προφίλ και τα μικτά προφίλ. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα μικτά προφίλ αν και δεν είναι διαδεδομένα λόγω κόστους γιατί συνδυάζουν την ομορφιά και την ζεστασιά του ξύλου στο εσωτερικό χωρίς να χάνουν τα πλεονεκτήματα του αλουμινίου στο εξωτερικό κούφωμα. Τα κουφώματα αλουμινίου έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στην Ελλάδα και σε αυτό έχει συμβάλλει η μεγάλη διαθεσιμότητα πρώτης ύλης που υπάρχει στη χώρα μας

 


genika_systhmata_aloyminiou05.jpg, 26kB

Ενεργειακά κουφώματα αλουμινίου

Ενεργειακά κουφώματα μπορούν να χαρακτηριστούν όσα είναι κατασκευασμένα από υλικά που προσφέρουν χαμηλή θερμική αγωγιμότητα από κάποια άλλα. Υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή κουφωμάτων και έχουν χαμηλή θερμική αγωγιμότητα είναι το Ξύλο, το PVC αλλά και το Αλουμίνιο με την χρήση υλικών χαμηλής θερμικής αγωγιμότητας.
Για το ξύλο αλλά και το PVC (είδος πλαστικού) δεν χρειάζεται να πούμε πολλά για την χαμηλή θερμική αγωγιμότητα γιατί μας είναι γνωστό από την καθημερινή μας εμπειρία. Τη γίνεται όμως με το αλουμίνιο, που ως γνωστόν ως μέταλλο έχει υψηλή θερμική αγωγιμότητα. Η λύση είναι να παρεμβάλλουμε μεταξύ της εσωτερικής και της εξωτερικής επιφάνειας του μετάλλου ένα υλικό που θα έχει χαμηλή θερμική αγωγιμότητα και ισχυρές μηχανικές ιδιότητες. Ένα υλικό που έχει αυτές τις ιδιότητες και χρησιμοποιείται εκτενώς είναι το πολυαμίδιο.
Βέβαια δεν είναι μόνο το πλαίσιο αυτό που κατατάσσει ένα κούφωμα σε υψηλή ενεργειακή κατηγορία αλλά και το είδος του υαλοπίνακα που θα χρησιμοποιηθεί. Έτσι πλέον ένα κούφωμα για να μπει στην ενεργειακή κατηγορία θα πρέπει να διαθέτει διπλό υαλοπίνακα με το ένα από τα δυο τζάμια να είναι ενεργειακό χαμηλής εκπομπής. Κουφώματα με συντελεστή θερμικής αγωγιμότητας μεγαλύτερο από 3,5 θεωρούνται συμβατικά (κοινά), κουφώματα με συντελεστή μεταξύ 2 και 3,5 θεωρούνται ενεργειακά (θερμομονωτικά) ενώ κουφώματα με συντελεστή μικρότερο από 2 θεωρούνται ενεργειακά υψηλών επιδόσεων.
Πρέπει να τονιστεί ότι όσα αναφέρονται παραπάνω έχουν σχέση με την θερμική ακτινοβολία και υπάρχει πιθανότητα ένα κούφωμα να έχει καλό συντελεστή θερμικής αγωγιμότητας (μικρή τιμή) αλλά να υπάρχουν απώλειες επειδή το κούφωμα μας θα μπάζει αέρα.

 


genika_systhmata_aloyminiou06.jpg, 33kB

Ενεργειακά Τζάμια

Τα ενεργειακά τζάμια ή τζάμια χαμηλής εκπομπής low-emissivity (Low-e), έχοντας μια ειδική επίστρωση στην μια πλευρά της επιφάνειας τους λειτουργούν σαν καθρέπτες στο υπέρυθρο και υπεριώδες τμήμα της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την μείωση της θερμικής ακτινοβολίας που διέρχεται μέσα από το τζάμι. Έτσι η θερμική ακτινοβολία του ηλίου δεν διέρχεται εύκολα μέσα από ένα τζάμι low-e, αλλά και αντίστροφα η θερμική ακτινοβολία του εσωτερικού χώρου δεν μπορεί εύκολα να διαφύγει προς τα έξω. Η επίστρωση που αναφέραμε παραπάνω είναι ως συνήθως film μετάλλων τόσο λεπτό που είναι διάφανο. Τα ενεργειακά τζάμια δεν χρησιμοποιούνται ποτέ μόνα τους, δηλαδή ως μονά τζάμια αλλά πάντα σε πολυεπίπεδες κατασκευές, όπως διπλά τζάμια και τριπλά τζάμια. Τέλος πρέπει να σημειώσουμε ότι με την χρήση των ενεργειακών τζαμιών μειώνεται κατά πολύ το ξεθώριασμα των χρωμάτων των αντικειμένων (κουρτίνες, έπιπλα, χαλιά, ...) στο εσωτερικό χώρο. Η χρήση των ενεργειακών τζαμιών γίνεται κυρίως σε οικίες και γραφεία, όπου η δαπάνη ψύξης και θέρμανσης παίζει σημαντικό ρόλο και η χρήση αυτού του τύπου τζαμιού μπορεί να επιφέρει αρκετή μείωση στο κόστος ψύξης και θέρμανσης.

 


genika_systhmata_aloyminiou07.jpg, 36kB

Περιμετρικοί Μηχανισμοί Ασφαλείας Κουφωμάτων Αλουμινίου
Είναι γεγονός, ότι παράθυρα χωρίς ασφάλεια και με απλούς μηχανισμούς ή με απλούς μηχανισμούς με ορισμένα πρόσθετα εξαρτήματα, που πολλοί τους βαφτίζουν "ασφαλείας", είναι ως επί το πλείστον οι αιτίες για διαρρήξεις σπιτιών και διαμερισμάτων.
Ένα παράθυρο με τους συνήθης μηχανισμούς είναι ιδιαίτερα εύκολο να διαρρηχθεί, ακόμα και από ένα παιδί, μέσα σε 3 με 4 δευτερόλεπτα. Για το λόγο αυτό διαπιστώνουμε και το μεγάλο ποσοστό των διαρρήξεων κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Στην πραγματικότητα, ο μοναδικός τρόπος να προστατευτείτε, όσο το δυνατόν περισσότερο, από μία ενδεχόμενη διάρρηξη των παραθύρων είναι να επιλέξετε πιστοποιημένα (ως προς την ασφάλεια) συστήματα αλουμινίου και εξοπλισμένα με περιμετρικούς μηχανισμούς ασφαλείας, οι οποίοι μπορεί να ασφαλίσουν, ανάλογα με το μέγεθο του κουφώματος, έως και σε 15 σημεία!
Όσον αφορά το κόστος, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η τιμή ενός περιμετρικού μηχανισμού ασφαλείας δεν είναι ίδια με αυτή του απλού μηχανισμού και διαμορφώνεται ανάλογα με την διάσταση και τα κλειδώματα.
Γενικά, όλοι οι μηχανισμοί κλειδωμάτων κατηγοριοποιούνται σε βαθμίδες WK1, WK2 και WK3, σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό νόμο DIN VENV 1627- 1630. Όσο μεγαλύτερη η βαθμίδα (WK3 καλύτερο από την WK2 και WK1) τόσο πιο ασφαλές το κούφωμα αλουμινίου. Στην αγορά κυκλοφορούν ευρέως μηχανισμοί των ανωτέρω προδιαγραφών με πιο συνήθη την βαθμίδα WK2.

  • Το WK1 αναφέρεται στην αναμόχλευση του φύλλου: Με σωματική βία (κλωτσιές, σπρώξιμο, σήκωμα, τράβηγμα, κλπ.) Βαθμίδα που προδιαγράφει όλες τις γωνίες με κλειδώματα ασφαλείας και ατσάλινη ασπίδα με κλείδωμα λαβής.
  • Το WK2 αναφέρεται στη διάρρηξη: Με απλά μικρά εργαλεία όπως (κατσαβίδια, τανάλιες, σφήνες).Βαθμίδα που προδιαγράφει έως 8 κλειδώματα ασφαλείας και ατσάλινη ασπίδα με κλείδωμα λαβής. Χρόνος διάρρηξης 3 λεπτών.
  • Το WK3 αναφέρεται με επιπλέον τον WK1 και WK2 εργαλείων μεγαλύτερα ειδικά εργαλεία διάρρηξης, όπως (κατσαβίδια, μοχλούς, σφήνες κλπ.). Βαθμίδα που προδιαγράφει περισσότερα από 8 κλειδώματα ασφαλείας (ανάλογα με τις διαστάσεις του φύλλου). Χρόνος διάρρηξης 5 λεπτών.

Το ότι ο μηχανισμός έχει την βαθμίδα ασφαλείας, δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι την έχουν και όλα τα συστήματα αλουμινίου. Για αυτό πάντα, θα πρέπει να επιλέγετε εκείνα τα συστήματα που διαθέτουν τα αντίστοιχα πιστοποιητικά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα παράθυρα με περιμετρικό μηχανισμό μπορούν να συνδεθούν και με σύστημα συναγερμού. Αυτό επιτυγχάνεται συνδέοντας στη γωνία του μηχανισμού έναν αισθητήρα ο οποίος ενεργοποιεί το συναγερμό όταν το παράθυρο παραβιαστεί.

 
[1] [2]